Om mig

Mitt namn är Frida, född 88 och bor i Mullsjö tillsammans med min sambo, Andreas. Tillsammans har vi fått en underbar dotter! -Leja. Leja föddes 15 Sep -09. Hon är allt vi önskat oss! Hon betyder allt för oss. Med oss bor också Hunden Hera (AMSTAFF/AMBULLDOG) Och huskatten Sessa. =) Med min blogg vill jag skriva om våran dotters utveckling och hur vardagen som föräldrar kan vara.

Senaste

Arkiv

Länkar

Kategorier

Bloglovin

Blogglista


Blogglista.se Klicka gärna på knappen för att få min blogg i topp!

Blogglista.se

31 maj och söndag = V. 25+0 (26)

Idag är det strålande fint väder! och jag går in i vecka 26 idag =) veckorna springer iväg, känns som om det va igår vi va på föräldrargruppen.. o nu ska vi dit i morgon igen, aa jisses! snart midsommar o allt med!

Veckans händelser med mig och bebis :
Kopierat fr blimamma.se:


Bebisen

Den här veckan blir din bebis drygt 23 cm från huvud till stjärt och väger omkring 900 gram.

Efter att i en månad har haft ögonen slutna så börjar bebisen att öppna dem under denna vecka. Ögonen är nästan helt färdigutvecklade.


Bebisen kommer att fortsätta att bilda underhudsfett, även om det vid den här tiden fortfarande är ganske liten och tunn. Vid förlossningen kommer den att ha samlat på sig tillräckligt för att klara den tuffa världen utanför livmodern och för att få det typiska rultiga bebisutseendet.

Blodkärl bildas i lungorna för att förbereda dem på ett liv utanför livmodern. Blodcirkulationen är fullt fungerande och navelsträng, moderkaka fortsätter att växa för att kunna försörja det allt större fostret. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

Även om det fortfarande är alltför tidigt för din bebis att födas så skulle den nu har c:a 70% chans att överleva om den föds på ett sjukhus med rätt resurser.

Du

Övre delen av din livmoder är nu c:a 6 cm ovanför din navel, och du kommer fortsätta att växa ungefär 1 cm per vecka. Om du har ätit balanserat och närigsriktig kost har du förmodligen gått upp omkring 7-10 kg fram till nu.

Eftersom bebisen ligger högre upp i buken nu så kan det hända att du ibland upplever att det gör ont under revbenen.I övrigt mår jag bra, kroppen värker mer o mer för varje dag som går typ. Igår skulle ja o mamma gå en promenad i lovsjön och inspektera den nya miljön och nya grannar, men vi kom inte så långt.
Dels för att min kropp tar stryk när Hera drar och dels för att mamma har ont i kroppen också, vi såg nog ut som två pingviner som kom gungandes på gatan.
Efter det va mina fötter så svullna att mamma tappade hakan, haha! satt en stund med fötterna högt så gick de sakta men säkert över.

Nu ska jag ta min hund och gå ut på en gungande promenad, sen ska jag bara njuta i solen!
ha en bra dag alla så skriver jag mer senare! =)
KRAM!
/F

Inlägget skrevs: 2009-05-31 @ 09:08:25 Kommentarer (0)

29 Maj

Usch! är mycket nu som snurrar i min skalle! vet inte vart ja ska börja ta tag i saker o ting.. känns som att när det är så mycket som måste fixas o donas med blir istället inget gjort... skulle behöva någon som pusha på mig och tog med mig dit jag ska! t ex försäkringskassan... Arbetsförmedlingen osv, osv.

Dagar som denna är helt seg! eller rättare sagt Helger som denna är segast! Andreas jobbar 09 - 19 typ så han får man inte träffa mycket, mamma har flyttat långt ifrån så henne kan jag inte besöka på egen hand eftersom jag inte har körkort.
blaha! känns allt just nu! hoppas man piggnar till o sätter eld i baken för att få något gjort!!

Nu ska jag ialf gå ut med hunden sen får vi se vad jag hittar på.
Kram på er!

/ F

Inlägget skrevs: 2009-05-29 @ 12:25:43 Kommentarer (0)

28 Maj

Torsdag och vi har vart på MVC idag för at kolla min blodgrupp, blodvärde, blodtryck och bebisens hjärtljud allt va i tipptopp vilken känns väldigt skönt!, det är vi glada för!

Låg nu i soffan för en liten stund sedan då jag kände en bebis som vaknade i magen, o varje gång ja känner att den vaknar blir ja lika glad och måste känna och titta på ängeln. Helt ofattbart att vårt barn ligger i min mage! ? Är glad att jag föddes till kvinna för det jag är med om varje dag önskar jag alla ska få vara med om! en otroligt härlig kännsla att ligga och smeka magen och få svar tillbaka från sitt ofödda barn som man längtar efter mer än nått annat i heeela världen! <3
Hade jag vart kille hade jag aldrig velat släppa handen från min kvinnas mage, hade velat lyssna, känna, titta heela kvällarna! hon hade nog aldrig fått vara ifred ;) kanske därför jag inte föddes till kille, haha! Men man läser om blivande pappor som är så kära i kvinnans mage att jag blir rörd, nästan gråtfärdig! =`) gulligt!

Nä nu ska jag gå lägga mig i soffan igen för min rygg + ben bulltar av smärta just nu! =( ha en super bra kväll alla!

/F

Inlägget skrevs: 2009-05-28 @ 20:55:12 Kommentarer (0)

27 maj

Snart Juni! så gött med sommar! sommar o sol är det bästa jag vet! =) snart midsommar med gos mat och regniga dagar, sen brukar det vara fint igen efter det. mysigt!

Idag slutar älsking 13.30 redan så vi tänkte åka in till stan och köpa ett klösträd till katterna och kanske ett partytält som man kan ha på baksidan så kan man sitta ute även om det regnar, myspys med filt och tända ljus när det regnar o oskar, de gillar vi! ;) Sen ska vi väll åka förbi hos mamma o Peter i lovsjön också o se hur dom har det där ute, hoppas dom har fått lite årdning på torpet där ute bara.

Kattungarna har börjat busa nu, sååå söööta! låg med den röda i går i soffan han är ju för söt asså, leker med mitt finger samtidigt som han ska busa och försöka springa runt, men de går inte så fort bara.. haha! ska försöka lägga ut bilder på dom här snart så ni får se mina små skitungar här hemma.

Nu ska jag leta efter en nyckel som jag slarvat bort... :S inte bra av mig... är nyckel till mammas gammla lägenhet vet att den ligger här inne någonstans.. men vart!?? de e frågan, bäst att sätta fart!

ha en bra dag nu alla!

/F

Inlägget skrevs: 2009-05-27 @ 11:15:21 Kommentarer (0)

26 Maj

Är det idag.

Igår va det full rulle här hemma, gick på promenad med Antonia, Melle, Martin, Enzo och Hera på förmiddagen, tog en fika hos Antonia sen bar det hem för att stressäta och iväg till föräldrargruppen.
Igår prade vi mycket om Föräldrarledighet och en del om förlossning... vad vi har för tankar kring den osv.  Känns kul att sitta och prata så som vi gjorde för att då kan jag förstå att jag inte är ensam med mina tankar, börjar känna mig lite orolig för förlossningen... eller inte för själva förlossningen men för komplikationer som kan uppstå under en förlossning.
Men jag tror att när man väl är där, känner hur kroppen sköter det o så så tror jag man litar på sig själv till 100% Bara man lär sig att slappna av och dessutom lyssna på kroppens signaler. Det kommer nog gå galant! =)

Har köpt ett babyskydd (bilbarnstol) en AKTA GRACO en sån där klick dessutom! precis en sådan jag har suckat efter, vi fick den för 800 :- !! =) billigt som bara den! jag är så nöjd! den står här i köket, jag vill inte ställa undan den, haha! så mysig att titta på och tänka att min bebis ska sitta i den snart!
Vart på promenad i dag igen, och jag har inte överdrivet ont!! =) sååå skönt! ni anar inte hur gött det känns att kunna gå på promenader med sin hund efter ett halvår typ.. hon fick leka av sig med Enzo så nu är hon trött kan ja säga, ligger i skuggan på baksidan och päser i gräset.

Nu ska ja ta mig lite jordgubbar och grädde och kolla på Djurpolisen på Nya Zeland.

Ha en bra dag på er!
/F

Inlägget skrevs: 2009-05-26 @ 12:15:31 Kommentarer (0)

Vecka 25 (24 + 0)

Bebisen

Din bebis är nu drygt 22 cm från huvud till stjärt och väger omkring 850 gram. Tänk dock på att foster växer olika fort från omkring den 20:e veckan så om din bebis skulle avvika lite från det genomsnittliga så är det i sig ingen anledning till oro.


Om bebisen av någon anledning skulle behöva förlösas nu så skulle det ändå ha en god chans att överleva utanför livmodern, tack vare en enorm utveckling inom neonatalvården. Respiratorer, monitorer och mediciner kan hjälpa en ännu omogna kroppen att klara sig utanför livmoderns trygga värld. Bebisen skulle behöva stanna några månader på sjukhuset eftersom den ännu är mycket mottaglig för infektioner och andra komplikationer.

Man kan nu höra bebisens hjärta med en dopplermonitor eller ett steoskop, och din partner kan kanske till och med höra det genom att lägga örat på rätt ställe mot magen.

Bebisen kan nu göra mer saker med sina händer, som till exempel knyta dem till nävar och ta tag i och hålla sina fötter. Det är också nu som den börjar föredra höger eller vänster hand.

Bebisen sover och är vaken efter en viss rytm under dygnet, något som du också förmodligen märker av.

Du

Din livmoder har vuxit ordenligt senaste veckan och är nu ungefär stor som en fotboll. Översta delen av livmodern befinner sig nu ungefär mitt emellan naveln och bröstbenets nedersta del.

Vissa kvinnor upplever flest fosterrörelser när de vilar.Jag mår toppen! känner mig helt som vanligt, förrutom ryggen som vanligt men det räcker för den förstör mina dagar, kan inte göra vad jag vill lixom.
 Men jag mår annars bra! Är pigg i övrigt! =)

/F

Inlägget skrevs: 2009-05-24 @ 18:00:24 Kommentarer (0)

Barnvagn

Har idag hittat min vagn! är super duper mega nöjd! längtar tills vi får hem den så ja kan titta på den och bädda myspys i den så den är klar till lillen kommer sen! =)

Det blir en Crescent Comfort :Den va snygg, lätt, mjuk och lätt att köra, det va dessutom Xtrapris på dom just nu då dom är nya på marknaden.

Det stod mellan denna eller Crescent Classic.
www.crescentbaby.se
Classic kändes bredare, tyngre och hade ingen alls mjuk fjädring, dessutom va den mycket jobbigare att fälla ihop än denna comfort som vi ska ha.
Blir nog en sandfärgad, men det finns flera andra färger också att välja mellan.. 

NÖJD SÅ NÖJD! =) 
vill att allt ska hända nu! vill ha min vagn! vill ha alla kläder klara bebissängen klar och jag vill ha min bebis i famnen!!! men det dröjer ca 15 veckor till, hoppas de går fort! 

Nu ska vi upp till Antonia och bara va, så får vi se vad som händer sen! 
pöss på er från mig! 
/F
 

Inlägget skrevs: 2009-05-23 @ 19:14:04 Kommentarer (0)

19 maj

Har hjälpt min mor att packa idag, hon ska flytta från byn på torsdag =( tråkigt för mig!! är så att  min mamma är allt för mig, är barnsligt bunden till henne, om jag inte pratat med henne på en hel dag blir jag super nojig och kan inte sova.. ja vet men sån är jag när det gäller henne och nu ska hon flytta flera mil ifrån mig.. kommer bli tråkigt! men hon har sagt att jag får komma dit så mycket jag vill i sommar dom har ju två st gäststugor då med som jag o Hera kan bo i :) då kan vi leka att vi är på semester för det lär bli den enda semesten vi får i sommar med tanke på att Andreas börjat nytt jobb precis och inte stor chans att han får semester veckor då ju.

Min rygg har vart såå bra nu de sista dagarna! vart så skönt! men nu börjar jag känna att det spänner och vrider i korsryggen igen. Kan vara för att jag hållt på packat så mycket, man har fått klättra, böja på sig hundra ggr, lyfta osv, så nu ska jag göra lite övningar på min gymboll! :P den är suverän alltså! årets bästa köp tror jag! har du ryggont kan jag verkligen rekomendera en sån. räcker att man kör 5 minuter rullande höfter och 5 minuter vickande höfter så känner man sig som en ny människa igen!
Jag köpte min på ullared för ca 60-70 kr har ja för mig.. ? supernöjd! =)

Vi har köpt oss ett babyskydd dessutom idag! eller vi ska hämta den på Måndag när pengarna kommer, får se om vi vill ha kvar den, den va billig så vi slog till... om vi hittar något bättre o finare så är de ju bara att sälja vidare den till någon.
Det är en Akta Graco, har hört mycket bra om dom stolarna, enda negatva jag hört är att dom skulle vara klumpiga att bära.. men så länge den är säker och trygg för vårat barn så kånkar ja gärna på den några meter :)

Jahop... men nu ska jag träna sen lägga mig i soffan resten av kvällen och ska hoppas på att älsklingen erbjuder lite massage ikväll ! ;) de skulle nog göra susen! för i morgon blir det ennu mer packande för på torsdag drar mamma iväg till Lovsjön
:,( men ja ska nog klara mig !

Ha en super duper mega underbar go myskväll nu alla!! ta hand om er och era bebisar i magen!! =)

Inlägget skrevs: 2009-05-19 @ 19:36:58 Kommentarer (0)

Föräldrargruppen

Nu är vi hemma från föräldrargruppen. Alltså så farligt va det inte! En sak som va roligt va att en gammal kopis till Andreas och hans tjej kom in, Andreas hade ingen aning om att dom skulle ha barn o tvärt om! lustigt endå när man bor i en liten håla som den här.
En sjukgymnast kom och prata om rygg och ryggbesvär i graviditet, han gav oss lite tips på hur vi kan träna på lättast sätt om man har ryggbesvär osv.
Sen skulle vi göra lite övningar mest övningar som hadlar om tankar o funderingar kring förlossning, barnet, föräldrarskap och amning.
Det va trevligt men jag och Andreas ska ha sist av alla =( så när alla har fått kommer ja få gå med min jätte mage, dessutom kommer jag säkert gå över 2 veckor, allt för att min längtan och värk ska dröja så länge som möjligt!

Nä nu ska ja ta lite yoggi med banan!

Ha en underbar kväll allihop! =)

/F

Inlägget skrevs: 2009-05-19 @ 10:16:11 Kommentarer (3)

18 maj

Är det idag och vi ska på våran första föräldrarutbildning idag! =) ska bli kul (hoppas jag!)
Sen i veckan ska vi köpa saker till våran baby, vad vet vi inte riktigt men får se vad vi hiitar.. nån stans måste vi ju börja =D
Är dessutom en regnig dag idag så resten av dagen får bli lugn!

Ajja, skriver mer sen ikväll om hur de va..

/F

Inlägget skrevs: 2009-05-18 @ 11:25:41 Kommentarer (2)

Umeåbo hetsade kamphund mot gris

Jävla pucko! :#
http://vk.se/Article.jsp?article=276264

Folk som den här mannen borde fan få sig ett riktigt jävla straff!!
När jag läste igenom på kommentarerna så verkar de som om det va en Dogo Argentino.. om det isåfall va de varför skriva kamphund då?
En Dogo är Jakt / vakt / sällskaps hund.

Hämska fördommar folk har, inte bara de utan okunskap med dessutom. tragiskt!
Dröjer nog inte länge förrens de blir rasförbud, synd de isåfall.

/F

Inlägget skrevs: 2009-05-17 @ 13:37:22 Kommentarer (1)

23 + 0 idag! =)

Bebisen

Den här veckan är din bebis c:a 21,5 cm lång från huvud till stjärt och väger omkring 540 gram.

Ansiktet är i stort sett färdigbildat. Ögonen sitter på sin plats även om ögonlocken fortfarande är slutna. Öronen har också de funnit sin slutliga placering och sitter nu där de kommer att sitta vid förlossninen.


Håret på huvudet fortsätter att växa och ögonfransar bildas. De flesta dragen ser nu ut som de kommer att göra när din bebis föds. Eftersom den blir allt rundare så finns det allt mindre plats i livmodern att göra kullerbyttor och piruetter.

Bebisen övar sin andning genom att andas in upp till en liter fostervatten per dag i de mognande lungorna.

Du

Din livmoder kan du enkelt känna 4-5 cm ovanför din navel. Eftersom din växande livmoder trycker allt mer på buken så kan du få bristningar i huden på magen. Din ökande vikt kan också fresta på din kropp vid det här laget, något som ger sig till känna genom ryggvärk, problem med blåsan, värkande fötter och utmattning medan du utför dina dagliga rutiner.

Ökande blodflöde i slemhinnor och ökande blodtryck kan också göra att du upplever rinnande näsa och oftare får näsblod.


Jag känner mig helt ok. är ständigt sugen på sött! schoklad eller cola suget gör mig knäpp ibland!
Ryggen/mage är som vanligt .

I morgon ska vi på föräldrarutbildning! undrar hur många fler det är här som ska ha i Sep.. ? kanske bara är vi?! haha!
Lite nervös är jag.. eller kasnke mer spänd för vad som ska hända och vad vi ska göra och prata om, jag är inte den personen som "gillar" att ha tal för folk direkt, men de kan ja inte tänka mig man ska behöva ha heller! haha!

Vi har funderat lite smått på att göra UL / 4D ? någon av er som gjort de? är det värt pengarna? eller ska man lägga dom pengarna på bebissaker istället kanske? vore kanske klokare. Det ser ju så sjukt coolt ut att få se sin bebis så väl, måste ju vara en grym upplevelse alltså! hmm vi får fundera lite på det.

Nu ska jag gå ut med hunden, sen duscha sen trimma gräsmattan här ute på baksidan, resten av dagen ska ja sola och äta! =) bara nuta alltså ;)
Ha en kanon söndag!!

KRAM
/F

Inlägget skrevs: 2009-05-17 @ 10:26:39 Kommentarer (0)

16 Maj

16 Maj idag.. ennu en vecka har gått, i morgon går vi in i en ny vecka, alltså vecka 24. Tror veckorna bara kommer rusa iväg till V 30, sen kommer dom sega 10 sista veckorna, längtar efter min bebis! =) skiter i sommaren vill att de ska bli höst igen så jag får krama och pussa min bebis!
  Dessutom så slipper man denna jäkla verken jag har i rygg o höfter, blir galen vissa stunder!

Idag är det ialf en solig lördag och jag har precis kommit ur sängen... tog en sisådär timme att komma upp utan hjälp idag, men nu har jag fått mig ett varmt bad och uppe på fötterna så nu kan dagen starta.
Tänkte jag skulle försöka hjälpa mamma packa så mycket jag kan, kan inte tänka mig att jag är till super hjälp, men jag gör så gott jag kan! sen ska jag försöka göra något med min hund så blir hon glad :)

Lilla Hera är så fantastiskt duktig! endå kräver jag så mycket av henne.. =( är så jobbigt just nu när Andreas jobbar så långa dagar och jag kan inte göra annat än att se Hera gå runt i huset och sucka efter att få jobba, jag försöker gå promenader så mycket jag kan, hon får gå med sin väska en bit så är hon nöjd sen för då känner hon endå att hon har gjort något men de räcker ju inte igentligen..önskar man kunde komma på ett sätt att lösa detta på för hon betyder så jäkla mycket för mig, även om ja ibland är hård och orättvis ibland, men då försöker jag mest bara gå undan. är jag ledsen så kryper hon intill och bara finns där!
Hera mitt hjärta! <3
 Älskade kamphund <3

Nu ska jag försöka ta tag i min dag, hoppas eran lördag blir kanon! =)

/F

Inlägget skrevs: 2009-05-16 @ 10:52:51 Kommentarer (1)

Klockrent!

 

Inlägget skrevs: 2009-05-15 @ 20:04:52 Kommentarer (2)

Lite smått o gott

Lite bebiskläder jag kollat på... tänkte jag skulle beställa lite
Från Iobutiken:

Omlottbody "Nallen Newton" i 2 pack
Omlottbody med oerhört söta nallen Newton, i 2-pack
59:-
Men då är frågan om man ska ha en blå eller rosa pack... :)


A. Startpaket "små apor"Detta är som ett startpaket... tänkte mig något liknande att ha med till BB så tänkte ja skulle beställa detta, mest för jag tyckte det va så gulligt! =)
Kostar 129:-

Sen finns det ju så mycket mer jag vill ha men det mesta är könsbestämt... lite jobbigt när man inte vet vad det är.
Får se vad vi köper när vi får pengar känner att vi måste börja lite smått nu för vi har bara 4 chanser kvar att köpa på oss baby saker!

Nu ska jag gå ut och fixa lite på baksidan.
Ha en super bra fredag alla! =)

/F

Inlägget skrevs: 2009-05-15 @ 12:28:34 Kommentarer (0)

Tråkig vacker dag!

Idag hade jag planerat lite mysig eftermiddag med älsklingen och Hera på stranden! Har även frågat runt om det finns fler som vill följa med, kanske med hund så Hera fick leka lite med en annan hund för en gångs skull... (blir aldrig av lixom) hon har lekt med en annan hund kasnke 5 ggr under sin uppväxt... känns inte så kul =( 
  Andreas sa igår att vi skulle åka till Näs med Hera idag, men nu fick jag ett mess att han skulle fiska för hans kompis inte va hemma nästa helg.. så jag får väll vara hemma idag igen.. städa eller nått, det kan ju vara kul ibland om man gör till sig lite.  fast det kan jag ju inte heller pga av min rygg (kan ju inte böja mig ner) blir väll tv:n då kanske.

Ska ni andra hitta på idag då? jag är ledig! ;)

/F

Inlägget skrevs: 2009-05-13 @ 11:02:19 Kommentarer (0)

Berörande historia

Detta är en historia som är sann! den berörde mig välldigt mycket! Denna kärlek till sin son är verklig kärlek!

> En dag frågar en son sin far:
> - "Pappa, springer du en maraton med mig?"
> Pappan svarar:
> -"Ja" och de springer sin första maraton tillsammans.
>
> En annan dag frågar sonen sin far igen:
> -"Pappa, springer du en till maraton med mig?"
> och pappan svarar igen:
> -"Ja, min son".
>
>En dag frågar sonen sin far:
> -"Pappa, vill du göra Ironman tillsammans med mig?"
> (4 km simning, 180 km cykling, 42 km löpning)
> Och pappan svarar igen. - "Ja, självklart vill jag det"
>
Och här kommer videon till denna historia: Ljudet på..

Inlägget skrevs: 2009-05-12 @ 12:11:03 Kommentarer (0)

12 Maj

Hej alla glada! läget ida då?
Igår när jag la mig i söngen hade jag rätt ont i ryggen, jag somnade till och vaknade en timme senare av en smärta ingen skådat i magen, kunde inte röra mig!
Kunde tillslut vända på mig efter mycket stönande och svordommar. Hela natten har jag legat på ett sätt, på sidan med en kudde som stöd för magen. Sovit har jag knappt gjort alls. Så i morse när jag vaknade hade jag kramp i benet + ont i magen + ryggvärk, kunde inte röra mig. Andreas hjälpe mig så mycke han kunde. Måste bara säga att det va tur han började senare idag annars hade jag nog blivit liggandes där uppe i sängen !! =( Men nu är jag uppe och har gått lite fram o tillbaka så nu börjar jag känna mig OK igen =) så snart måste ja passa på att hoppa in i duschen !
Förrutom detta så mår jag jätte bra! magen växer i illfart nu.. ä rätt stor. 

  
den bleka jätte magen. är så stolt över min babymage! ;) Nu ska jag duscha sen tänkte ja kasnke sola lite idag.
Ha en super trevlig dag nu idag!

/F

Inlägget skrevs: 2009-05-12 @ 10:19:08 Kommentarer (1)

10 Maj

Idag vart vi iväg en stund till Trollsjön, jajjemen, ennu en fiskedag!! ;) är något som hänt med mig, har aldrig fiskat så här mycket! men,men har men en pojkvänn som älskar fiske så får man ju passa på att komma ut i friska luften.
  Andreas fick som vanlig fisken medans vi andra med måtta fick kolla på.

Madde och Gabriel har precis åkt hem, vi har grillat fisken vi fångat.. eller Andreas fångat... :/ är ju ialf inte köpt.
Men gott va det ialf! grillade regnbåge inlindat i folie med ppotatisklyfton vitlöksbröd och go rom sås :P ja åt så ja storkna nästan! 
Nu ska ja ta och hasa mig till duschen... e ju förbaskat jobbigt innan man gått in... kanske får sällskap ;)

ha en fortsatt trevlig kväll allihop!

/F

Inlägget skrevs: 2009-05-10 @ 21:25:22 Kommentarer (0)

V 23 (22 + 0)

Kopierat fr blimamma.se:

Bebisen

Nu är bebisen omkring hela 29-31 cm och väger ungefär 575-690 gram. Den ser vid det här laget helt mänsklig ut och liknar en liten bebisdocka. Ansikte och kropp liknar dem hos en nyfödd.


Bebsien bildar underhudfett i rask takt men ser fortfarande lite röd och skrynklig ut eftersom huden bildas i en snabbare takt än underhudsfettet. Den röda färgen kommer av att huden börjar förlora sin transparens och bildar pigment. Du känner antagligen bebisen röra sig en hel del där inne när den sparkar och slår på livmoderväggarna. I takt med att den växer blir det mindre och mindre plats att röra sig. Ben, muskler och organ växer stadigt.

Bebisen rör navelsträngen och olika delar av sin kropp med händerna för att utforska. Den kan nu suga på tummen "på riktigt", istället för att bara stoppa den i munnen. Den fortsätter att svälja fostervatten och vätskan och sockret som den får i sig på det viset fungerar som ett komplement till den näring som den får från dig och moderkakan. Du kanske kan känna små "skutt" i magen när bebisen hickar på grund av vätskan den svalt.

Bukspottkörteln mognar och kommer att bilda insulin som hjälper till att bryta ned socker.


Du

Din livmoders översta del finns nu c:a 3 cm ovanför din navel. Din totala viktuppgång ligger förmodligen omkring 7 kg . Du kan får s.k. Braxton-Hicks kontraktioner vid den här tiden. Dessa sammandragningar kommer inte regelbundet och bör inte kännas smärtsamma. De är till för att förbereda din kropp inför förlossningen, och kommer att öka i styrka allteftersom graviditet fortlöper.

Du kan kanske känna sammandragningarna om du lägger din hand på magen. Bebisen kan förmodligen känna hur livmodern mjukt klämmer och masserar den, men det skadar inte bebisen så det finns ingen anledning till oro.

Fet fisk kan vara nyttigt för bebisens utveckling och det finns tecken som tyder på att kvinnor som har fet fisk i sin kost föder barn med en bättre utveckling av synen, enligt en studie från universitetet i Bristol.
Inlägget skrevs: 2009-05-10 @ 08:35:33 Kommentarer (0)